Turistički vodič za odmor u Istri

Osjetite Istru, osjetite njezino bilo! Ova srcolika regija očarat će vas ljepotom i raznolikošću krajolika duž obale i na kopnu, dražesnim gradovima i selima uz more i u unutrašnjosti, bogatstvom doživljaja koji vas čekaju na svakom koraku.

Istra – Terra Magica

Pogledajte korisne informacije o dolasku i očekivanim vremenskim uvjetima, razgledajte zanimljivosti, naučite o povijesti i kulturi. Također, saznajte o prirodnim ljepotama koje ćete aktivno istražiti, kao i o događanjima kojima ćete se pridružiti u onim posebnim trenucima na odmoru. I za kraj, nikako ne propustite priliku za potpuno zadovoljstvo, bilo uživajući u neodoljivim specijalitetima istarske gastronomije, bilo prepuštajući se programima za krajnje opuštanje.

Informacije o dolasku

Jednostavno i lako. Iz cijele Europe i šire. Istra je smještena na sjevernom Jadranu i dijeli kopnenu granicu na sjeveru sa Slovenijom i pomorsku granicu s Italijom na istoku te ima sljedeću udaljenost od navedenih europskih većih gradova i prijestolnica: Zagreb - 235 km, Ljubljana - 217 km, Budimpešta - 574 km, Beč - 559 km,  Prag - 750 km, München - 582 km, Milano - 516 km. 

Dolazak zrakoplovom. Udobno i brzo. Do Istre je moguće doletjeti za samo sat-dva iz različitih dijelova Europe. Kraj Pule je izgrađena glavna međunarodna zračna luka na poluotoku s dostupnim različitim opcijama leta. U Medulinu, južno od Pule, nalazi se još jedna zračna luka, otvorena za manje i privatne zrakoplove.

Pulska zračna luka smještena je na jugu Istarskog poluotoka, otprilike 75 km od Novigrada na sjeverozapadnoj obali ili 50 km od Pazina u srcu unutrašnjosti. No, na raspolaganju su vam i ostale zračne luke izvan Istre, pa čak i izvan Hrvatske, a koje su ipak dovoljno blizu. Primjerice, zračna luka u Trstu udaljena je od Novigrada 100 km, gotovo jednako kao i riječka zračna luka na otoku Krku  (116 km). Slovenska zračna luka u Ljubljani također je zgodno blizu (oko 150 km), slično kao i dvije zračne luke u Italiji, Treviso i Venecija, obje na udaljenosti od kojih dvjestotinjak kilometara.

Dolazak kopnenim putem. Odlična povezanost među gradovima, prvenstveno zbog istarske autoceste, tzv. Istarskog ipsilona, omogućuje vam siguran i komotan dolazak do odredišta. U slučaju da dolazite električnim automobilom, brojne su postaje za punjenje diljem Istre, stoga jednostavno provjerite najprikladnije opcije za svoje putovanje i odmor.

Administrativne jedinice i gradovi u Istri

Najzapadnija hrvatska županija, jedna od ukupno dvadeset. Gotovo cijeli poluotok s otocima i otočićima uz obalu sačinjavaju Istarsku županiju, koja ima više od 200 000 stanovnika. Županija je podijeljena na 10 gradova i 31 općinu, a uglavnom se sastoje od nekoliko susjednih sela spojenih u zasebnu administrativnu jedinicu.

Administrativno gledano Pazin je glavni grad Istre i nalazi se u srcu poluotoka. Grad se prostire na najvećoj površini, a najpoznatiji je po dvorcu točno na vrhu čuvene Pazinske jame. No, nije najveći s obzirom na broj stanovnika. Naime, političko i gospodarsko središte županije zapravo je Pula s otprilike šest puta više stanovnika od Pazina. Zahvaljujući jednoj od najpopularnijih hrvatskih znamenitosti - Pulskoj areni, Pula je središte kulturnog života u Istri još od antike.

Istra se također može pohvaliti najmanjim gradom na svijetu, a to je Hum! Unatoč tome što u njemu živi jedva 20 stanovnika, ‘grad’ koji se pređe u pet minuta ima jednu zanimljivu priču. Naime, ovo gotovo tisućljetno naselje prema legendi izgradili su divovi. Hum je ujedno posljednja postaja sedam kilometara dugačke Aleje glagoljaša koja počinje u Roču i odaje počast najstarijem slavenskom pismu kojim su se Hrvati služili u prošlosti, ponegdje čak do 19. stoljeća.

Obalni gradovi i naselja. Jedan šarmantniji i posebniji od drugog. Na vrhu popisa nalazi se Rovinj sa svojom očaravajućom povijesnom jezgrom, a ujedno je i među najposjećenijim hrvatskim gradovima. Podjednako oduševljavaju gradovi Umag, Novigrad, Poreč, Vrsar i Fažana, svi na zapadnoj obali Istre, kao i Labin i Rabac na istočnoj obali.

Gradovi i naselja u unutrašnjosti. Osim što se nalaze u prekrasnom krajoliku, brojna su mjesta u Istri s vrlo posebnom pričom i okruženjem, posebice ona smještena na vrhu brda. Među najpopularnijima svakako je Motovun, ograđen zidinama i obližnjom šumom. Možete se zaustaviti u Momjanu i uživati u nevjerojatnim vinima i krajoliku, ili pak posjetiti Grožnjan poznat po umjetničkom ambijentu. A za jedinstven istarski doživljaj svakako uzmite u obzir i turneju po gradovima na vrhu brda, uključujući Buzet, Oprtalj, Buje, Završje, Bale, Žminj, Labin, Gračišće i Svetvinčenat.

Klima i vremenske prilike

Toplo i umjereno. Klima je u Istri općenito mediteranska iako dio njezine unutrašnjosti ima i značajke kontinentalne klime, što je rezultat jedinstvenog zemljopisnog položaja i specifičnih obilježja, uključujući more i rijeke poput Dragonje, Mirne, Pazinčice i Raše, zatim planinu Učku, kao i relativnu blizinu Alpa.

Mediteranska klima u osnovi podrazumijeva suha i topla ljeta te blage, kratke zime, uglavnom bez snijega. Kad je riječ o oborinama, njihova je godišnja količina umjerena, s prosincem kao najvlažnijim i srpnjem kao najsušim mjesecom. Zapravo, sa svojih 2400 sunčanih sati godišnje, Istra uistinu obećava povoljne vremenske prilike za odmor tijekom većeg dijela godine. Prosječna se temperatura rijetko kad spušta ispod nula stupnjeva, a čak je 260 dana s temperaturom višom od 10 stupnjeva. 

Godišnja temperatura. Najhladniji je mjesec siječanj, dok su najsunčaniji i najtopliji srpanj i kolovoz. Tijekom tih ljetnih mjeseci nije neuobičajeno razdoblje vrućina s temperaturama iznad 30 stupnjeva, što obično traje dvadesetak dana. To je ujedno najpopularniji period u sezoni kupanja. Ljubitelji vanjskih aktivnosti i plovidbe najviše vole svibanj, lipanj, rujan i listopad, s obzirom na to da su ugodne temperature između 20 i 25 stupnjeva savršene za boravak na moru, ali i u unutrašnjosti.

Temperatura mora. Uživanje u moru nije rezervirano samo za ljetne mjesece. Zapravo, sezona kupanja traje od travnja do listopada. More je najtoplije u kolovozu s prosječnom najvišom temperaturom od 24 stupnja, no tijekom vrućeg razdoblja može doseći i 26 stupnjeva.

Sve u svemu, Istra ima odlične uvjete za posjetitelje koji žele istražiti obalu, unutrašnjost i sve što ovaj poluotok nudi. Od proljeća do jeseni.

Povijest Istre

Želite čuti priču o Istri? Ovaj poluotok zbilja može ispričati veličanstvene priče, i to od prapovijesti do modernog doba. To je mjesto gdje su se kulture sretale stoljećima, pa čak i tisućljećima, što je vidljivo u njegovoj bogatoj baštini.

Od dinosaura nadalje! Mnogo prije nego što su ljudi nastanili Istru, njezinim su tlom šetali dinosauri, o čemu svjedoče brojna nalazišta. Primjerice, otiske stopala dinosaura starije od 130 milijuna godina možete vidjeti u NP Brijuni, kao i u zaštićenom dijelu rta Kamenjaka. Također, u posebnom paleontološkom rezervatu Datule pronađeni su ostaci kostiju dinosaura.

Prvi ljudi. Prirodno okruženje u Istri, prvenstveno brojne špilje, pružile su zaklon primitivnom stanovništvu koje je u pretpovijesno doba živjelo na poluotoku. Većina nalaza (oruđe, oružje i kosti) zapravo je pronađeno u špiljama kao što su nalazište Šandalja kod Pule, Romualdova špilja blizu Limskoga kanala i špilja Vergotino u blizini Poreča. Nakon klimatskih promjena oko 6000. g. pr. Kr., počela je izgradnja prvih naselja. Ostaci nekih pretpovijesnih naselja vidljivi su i dan danas: Gradina na otočju Brijuni, Monkodonja blizu Rovinja, Nesactium kod Pule, Picugi blizu Poreča. 

Histri. Prvi povijesno zabilježeni stanovnici poluotoka bili su Histri, pleme koje se spominje u grčkim i rimskim zapisima još iz doba antike. Histri su bili lovci, poljoprivrednici, trgovci i ozloglašeni gusari koji su živjeli u utvrdama na vrhu brda sve dok ih nisu pokorili Rimljani.

Rimsko razdoblje. Rimljani su na ovom području zapravo bili prisutni pet stoljeća i tijekom njihove vladavine Istra se razvijala sa svim obilježjima rimske civilizacije. Od urbanizacije i novih gradova poput Pule, preko cesta i graditeljstva, do kulture i načina života, Istra je profitirala od njihove vladavine. Najpoznatiji spomenici tog razdoblja definitivno su pulske građevine Arena i Augustov hram.

Srednji vijek. Istra je svjedočila brojnim promjenama, i vladarskim i društvenim, a brojni nam spomenici govore o izazovnoj prošlosti. Primjerice, porečka Eufrazijeva bazilika datira iz vremena Bizantskog Carstva. Nadalje, od 7. stoljeća naovamo slavenska su plemena, među njima i Hrvati, počela naseljavati ovo područje i prilagođavati se postojećem društvu. Ujedno, prihvatili su kršćanstvo iako su neki poganski običaji poput karnevala odoljeli zubu vremena. Društvo i način života dalje su se mijenjali pod vladavinom Karla Velikog i Franačke države s kraja 8. stoljeća kad je i u Istru prodro feudalizam.

Doba Mlečana i Habsburgovaca. Od 10. do kraja 18. stoljeća najveći su trag na poluotoku ostavili Mlečani, posebice u priobalnim gradovima Poreču, Umagu, Novigradu i Rovinju. Gradovi su doživjeli gospodarski procvat, zadržali su autonomiju od feudalaca, ali je njima ipak upravljao mletački namjesnik. I dok su Mlečani imali vlast na obali, unutrašnjost je u 14. stoljeću pala pod habsburšku vlast s uporištem u pazinskom dvorcu. Propašću Mletačke Republike 1797. poluotok pada pod vlast samo jednog vladara - Habsburške Monarhije.

Austrijsko Carstvo. Nakon kratkotrajne Napoleonove vladavine, na početku 19. stoljeća Istra ponovo postaje dio Austrijskog Carstva. Tijekom tog razdoblja počinju se graditi ljetne rezidencije za aristokraciju, posebice u Opatiji i okolici, a Pula postaje vojno i administrativno središte. Ovo je stoljeće također obilježeno buđenjem nacionalne svijesti u Hrvata.

Istra u 20. stoljeću. Nakon još jednog razdoblja talijanske vladavine, po završetku Drugog svjetskog rata istarski teritorij postaje dio Jugoslavije. I, konačno, kad je Hrvatska 1991. godine proglasila neovisnost, Istra nastavlja biti dio novouspostavljene države.

Istarska kultura

Otvorite škrinju s blagom prepunu istarskoga kulturnog nasljeđa! Od prapovijesnog stanovništva i Rimljana do srednjovjekovlja i mletačke i austrijske vladavine, zasigurno na poluotoku ima mnogo toga za istražiti. Dakle, otisnite se na putovanje otkrića i temeljito upoznajte priču o Istri posjećujući njezine najpopularnije znamenitosti i učeći usput o običajima.

Ranokršćanski spomenici. Osim neprocjenjive Eufrazijeve bazilike u Poreču koja je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, u Puli se nalazi bazilika sv. Marije Formoze, još jedan primjer bizantske umjetnosti. Slično tome, ostaci crkve sv. Sofije u ruševinama dvorca u Dvigradu također su očaravajuće mjesto za istraživanje.  

Rimsko nasljeđe. Pulska arena jedan je od najočuvanijih rimskih amfiteatara na svijetu, a u Puli se također mogu vidjeti Augustov hram, Zlatna vrata (Slavoluk Sergijevaca), Dvojna vrata (Porta gemina) i još mnogo toga. Povijesna porečka jezgra također je primjer rimske urbanizacije, zajedno s ostacima antičkih vila pronađenim na Brijunima i u blizini Medulina.

Mletačka baština. Mlečani su najviše traga ostavili uglavnom na obali, no brojne se znamenitosti iz tog razdoblja mogu pronaći i diljem poluotoka, a odličan je primjer povijesna jezgra Buja. Od ostalih se znamenitosti ističu palača Soardo-Bembo u Balama, Biskupov toranj u Umagu, gradski trg i cisterna u Vižinadi, trg i župna crkva u Svetvinčentu, dvojna gradska vrata i Komunalna palača u Motovunu, obrambene zidine u Novigradu i još mnogo toga.

Austrijsko nasljeđe. Osim brojnih ljetnikovaca još je mnogo zgrada koje podsjećaju na to kakav je utjecaj austrijska vladavina imala na društvo općenito. Ovo uključuje Gradsku tržnicu u Puli, pulske tvrđave Verudelu i Punta Christo, zatim Vojnu bolnicu u Puli, hotel Rivieru u Puli, hotel Palazzo u Poreču, savudrijski svjetionik i ostalo.

Istarski dvorci. Osim očaravajućeg srednjovjekovnog dvorca Morosini-Grimani u Svetvinčentu i dojmljivoga Pazinskoga kaštela, još je mnogo onih čiji ostaci pobuđuju maštu. Naprimjer, istražite Momjanski kaštel tijekom obilaska lokalnih vinarija ili pak se zaustavite u Dvigradu, otprilike na pola puta između Rovinja i Pazina.

Običaji i kulturni doživljaji. U Istri vas očekuje mnoštvo fascinantnih kulturnih doživljaja. Šećući Alejom glagoljaša, upoznat ćete staro slavensko pismo kojim su se u prošlosti služili i Hrvati. Staza uključuje razne spomenike duž ceste od Roča do Huma. Također, bivša željeznička pruga Parenzana pretvorena je u popularnu stazu koja vodi kroz unutrašnjost uz gradove na brežuljcima. A ako posjetite Vodnjan, obavezno se fotografirajte s kožunima, tradicionalnim suhozidnim nastambama koje su stoljećima u Istri služile kao skloništa. 

Vrhunske znamenitosti. Otkrijte i posjetite istarske znamenitosti! Ovaj poluotok ima cijelu paletu atrakcija, no neke se ipak ističu, primjerice Pulska arena (rimski amfiteatar), Eufrazijeva bazilika u povijesnoj porečkoj jezgri (s popisa UNESCO-ove kulturne baštine), crkva sv. Eufemije u povijesnoj jezgri Rovinja, Pazinski kaštel i motovunske gradske zidine.

Prirodne atrakcije i vrhunske plaže

Duboko udahnite i uživajte u ljepoti koja vas okružuje. More, otoci i plaže, rijeke i šume, brežuljci i planine. Istra vam pruža savršeno okruženje u kojem ćete se vratiti prirodi, isključiti se i odmoriti, bez obzira na to istražujete li poluotok aktivno ili ste se jednostavno smjestili na svojemu mjestu pod suncem.

Nacionalni park Brijuni. Brijunski arhipelag nalazi se ispred istarske obale blizu Fažane, a sastoji se od dva otoka i dvanaest otočića. Prekrasna priroda na njima i oko njih nije jedini razlog zašto je otočje proglašeno nacionalnim parkom. Naime, Brijuni imaju i bogato kulturno-povijesno nasljeđe. Ljubitelji vožnje čamcem i zaljubljenici u prirodu, kao i oni koji traže aktivni odmor, neizmjerno uživaju u svemu što Brijuni nude.

Park prirode Učka. Zelena oaza Istre smještena je duž njezine istočne obale. Bez obzira na to pješačite li ili vozite bicikl njezinim stazama, očekuje vas spektakularan pogled na poluotok, Kvarnerski zaljev i otoke. 

Limski kanal. Divite se prirodi oko sebe i uživajte u ukusnim školjkama po kojima je ovo područje poznato! Ovaj kanal između Rovinja i Vrsara dugačak je 12-ak kilometara i okružen brdima.

Rt Kamenjak. Najjužnija točka Istre poznata je po svojoj netaknutoj prirodi, kristalno čistome moru i razvedenoj obali s liticama, uvalama i špiljama. Savršeno za jednodnevni izlet s malo istraživanja.

Špilje. Uživajte u zapanjujućim geomorfološkim oblicima koji su milijunima godina nastajali u brojnim špiljama diljem Istre. Među najpopularnije i najatraktivnije svakako se ubrajaju Mramornica blizu Brtonigle, Baredine kod Poreča i Pazinska jama. 

Motovunska šuma. Doživite tajnovitost guste šume u blizini grada Motovuna! Ova je šuma dom najcjenjenijeg bijelog tartufa i zaštićena je zbog svoje neizmjerne vrijednosti jer je odličan primjer rijetke aluvijalne tvrdolisne šume.

Istarske plaže. Zaklonjene u dražesnoj uvali. Stjenovite, šljunčane i pješčane. S brojnim sadržajima, vodenim sportovima i barovima. Poluotok nudi veliki izbor za sve tipove turista.

Plaže na zapadu. Ako ste ljubitelji mirnih pješčanih plaža, Zambratija kod Umaga pravi je izbor za vas. Nedaleko od ovoga gradića na sjeveru možete provesti odlične trenutke na šljunčanoj i pješčanoj Polynesiji, plaži prilagođenoj za osobe s invaliditetom. Još je jedna plaža koja zadovoljava svačiji ukus, a to je Lanterna između Novigrada i Poreča. Plaža nudi razne sadržaje i ima dio za kućne ljubimce. Naturisti koji putuju s ljubimcima mogu se uputiti i u Vrsar na Koversadu, najveću nudističku plažu u Europi. Ako nastavite južnije prema Rovinju, ne propustite zaljev Lone unutar zaštićenog Zlatnoga rta i njegove predivne šljunčane plaže sa savršenom pozadinom od zelenila drveća.

Plaže na jugu. Pula se može pohvaliti brojnim nevjerojatnim plažama, od kojih su neke i popularne postaje za kajakaške ture, npr. šljunčana i stjenovita plaža Cyclon s mnoštvom prirodne hladovine u borovoj šumici. Za malo posebnog uzbuđenja uputite se na tzv. Havajsku plažu na poluotoku Verudeli, gdje se možete zabavljati na velikim valovima ili skakati sa stijene. Nemojte propustiti ni rt Kamenjak, posebice ako tražite mirne, netaknute plaže s krasnim morem savršenim za ronjenje, plaže s borovima, šljunkom, pijeskom i stijenama, i liticama s kojih možete skočiti u kristalno čisto more. 

Plaže na istoku. Istočna obala Istre mnogo je razvedenija, strmija i stjenovitija za razliku od druge strane poluotoka i zbog toga ima manje plaža, no ništa manje lijepih. Naselje Rabac posebno je poznato po zapanjujuće lijepim plažama. Šljunčane plaže i tirkizno more čudesan su prizor i dobrodošlica za sve tipove posjetitelja plaže.

Gastronomija i enologija

Povedite svoje okusne pupoljke na nezaboravno gastronomsko putovanje po Istri, pravom gurmanskom raju! Zdrava mediteranska kuhinja oplemenjena je autentičnim domaćim dodacima koji joj daju posve jedinstven okus. A kad k tome dodate lokalno proizvedeno vino visoke kakvoće, tako zaokružen istarski obrok obećava savršeno gastronomsko iskustvo!

Autentični okusi Istre. Ljubitelji ribe i morskih plodova, jednako kao mesoljupci i vegetarijanci, lako će u istarskoj kuhinji pronaći svoje omiljeno jelo, i to od namirnica koje su lokalno uzgojene i svježe pripremljene za vrhunski gastronomski užitak. Naprimjer, divlje šparoge u proljeće glavni su sastojak maštovitih kreacija moderne istarske kuhinje.

Doživite okuse Jadranskog mora servirane u obliku jakobovih kapica iz Novigrada, ribe list iz Savudrije i dagnje ili kamenice iz Limskoga kanala. Istra je ujedno dom autohtonom govedu boškarinu od kojeg se također pripremaju ukusna mesna jela. 

A kad je riječ o posebnim delicijama, ne propustite kušati tartuf, pravi gurmanski dragulj istarske unutrašnjosti. Njegov specifičan okus dodaje ono nešto posebno raznim jelima, uključujući domaću istarsku tjesteninu fuže ili pljukance.

Vrhunska istarska vina. Zahvaljujući tradiciji vinarstva koja seže još u doba starih Rimljana, Istra ima izvrsne uvjete za proizvodnju odličnih vina. Osim međunarodnih vinskih sorta, u istarskim se vinogradima uzgajaju i domaće sorte poput malvazije, terana i momjanskog muškata.

Vino se uglavnom proizvodi na zapadnoj strani poluotoka, u blizini Buja, Umaga i Poreča, te u središnjoj Istri kod Pazina i Motovuna. Nalik pitoresknoj talijanskoj pokrajini Toskani, istarski su vinogradi dio očaravajućega krajolika koji vrijedi posjetiti. Upravo iz tog razloga poluotok ima brojne označene vinske ceste. Tako, primjerice, vinarije poput Kabole, Matoševića, Kozlovića i ostalih nude uvid u umijeće proizvodnje vina uz degustaciju vrhunskih primjeraka. Stoga nikako ne propustite grickati ukusan pršut, sireve i ostale delikatese, prekrasno sljubljene s istarskim vinima, dok uživate u predivnom seoskom okruženju. 

Ceste maslinova ulja. Maslinovo je ulje jedan od najvažnijih dodataka u mediteranskoj kuhinji i, poput vina, proizvodi se u Istri još od antičkih vremena. Istarsko maslinovo ulje, posebice ono ekstra djevičansko, nadaleko je poznato po svojoj iznimnoj kakvoći. Osim što vam pruža okus Istre, ovo je ulje također maštovit suvenir za ponijeti kući.

Osim što predstavljaju svoje ulje na raznim posebnim događanjima i festivalima, istarski maslinari nude i izletničke ture po označenim cestama maslinova ulja. Dakle, istražite čarobnu unutrašnjost poluotoka i upoznajte umijeće proizvodnje maslinova ulja. Vaši će vam domaćini pružiti toplu dobrodošlicu u svojim kušaonicama i maslinicima te vas ponuditi izvrsnim autentičnim istarskim delicijama. 

Važniji događaji

Posjetite neki poseban događaj i obogatite svoj boravak u Istri! Od gastronomije do tradicije, od sporta do umjetnosti, kalendar događanja prepun je uzbudljivih zbivanja. Pobrinite se da ne propustite neko zabavno događanje baš u vrijeme vašeg boravka.

Pulska arena. Iako možda ne predstavlja određeni događaj, ovaj antički rimski amfiteatar savršeno je mjesto za razne izvedbe. Bilo da ste na Pulskom filmskom festivalu (u srpnju) ili na koncertu nekog hrvatskog ili međunarodnog izvođača, očekuje vas nezaboravan doživljaj u čarobnom ambijentu. 

Kazalište Ulysses. Utvrda Fort Minor na otoku Malom Brijunu pretvara se u veliku pozornicu kad se ondje okupe hrvatski i međunarodni glumci i stvaraju čistu umjetnost u očaravajućem okruženju nacionalnog parka. Birajte među brojnim izvrsnim predstavama i koncertima tijekom srpnja i kolovoza. 

Motovunski filmski festival. Krajem srpnja najpoznatiji se istarski grad na brežuljku pretvara u kino na otvorenom. Festival je usredotočen na male produkcije i nezavisne filmove, a neobičan grad Motovun daje projekcijama poseban ugođaj. 

Croatia Open Umag. U drugoj polovici srpnja ovaj se grad na sjeverozapadu Istre pretvara u pozornicu za sportske uspjehe i zabavu. Osim što sudjeluju vrhunski tenisači pružajući uzbudljive mečeve za sve ljubitelje sporta, zabavni dio programa s glazbenim nastupima DJ-a i festivalom hrane samo su razlog više zašto biti tamo. 

Glazbeni festivali. Uživajte i plešite u ritmu raznih festivala koji se održavaju u Istri! Naprimjer, krajem svibnja posljednjih se godina možete zagrijati i pripremiti za ljeto uz Sea Star Festival u Umagu.

Umjetnički festivali. Od klasične glazbe preko plesa do ulične umjetnosti, Istra postavlja pozornicu za umjetnike iz cijelog svijeta da pokažu svoje umijeće. Primjerice, grad Labin svojom dugogodišnjom Labin Art Republikom u srpnju i kolovozu praktički postaje glavni grad umjetnosti u Istri. Ljubitelji ulične umjetnosti mogu prošetati povijesnim ulicama Novigrada i Poreča te gledati izvođače i njihovu magiju tijekom srpnja, odnosno kolovoza. Ako volite plesati, uputite se u Rovinj i Opatiju u lipnju i uživajte u festivalu latino ritmova Summer Sensual Days, ili pak posjetite Svetvinčenat i njegov godišnji Festival plesa i neverbalnog kazališta u srpnju. Ljubitelje klasične glazbe dočekat će poseban doživljaj na koncertima u Eufrazijevoj bazilici od srpnja do studenog, a mogu uživati i u srpanjskim festivalima džeza u očaravajućim gradovima Balama i Grožnjanu.

Festivali vina i hrane. Kao neizbježan dio brojnih događanja, istarske delicije i autentični proizvodi također imaju svoje festivale i sajmove posvećene hrani i piću, i to uglavnom u proljeće i jesen. Naprimjer, od kraja ožujka i tijekom travnja na sjeverozapadu Istre možete kušati maštovite kreacije s divljim šparogama dok traju Dani šparoga. U svibnju uživajte u raznim vrstama maslinova ulja i domaćih proizvoda na tradicionalnoj manifestaciji Oleum olivarum u Bujama ili pođite na vinsku turu tijekom Dana vina. U rujnu dođite u Svetvinčenat grickati veliki izbor sireva, a u listopadu se tijekom Dana tartufa pridružite lovu na istarsko kulinarsko blago.

Mjesni festivali i sajmovi. Bilo u manjim naseljima u unutrašnjosti, bilo u gradovima na obali, gotovo da i nema mjesta u Istri koje ne slavi svoj dan, i to najčešće ljeti. I u takvim vas prilikama uvijek očekuju živahna glazba, ples, običaji i neodoljiva istarska hrana.

Aktivan odmor

Budite aktivni, osjetite pozitivnost i uzbuđenje avanture u Istri! Na kopnu, na moru ili u zraku. Nema boljeg od dolaska u formu i njezina održavanja u prekrasnom prirodnom okruženju poluotoka.

Pješačenje/planinarenje. Obujte planinarsku obuću i hodajte planinarskim stazama Istre! Neke su od najpopularnijih Staza sedam slapova, kružna ruta u Buzeštini, te poučne staze u Parku prirode Učka. No, možete birati među raznim rutama - u povijesnim priobalnim gradovima, duž šetnica, kroz šume, uz vinograde i maslinike, uzbrdo i kroz šarmantna sela.

Bicikliranje. Popnite se na bicikl ili e-bicikl i uživajte u uzbudljivoj vožnji otkrića. Upoznajte ljepotu i različitost istarskoga krajolika, na obali i u unutrašnjosti. Pratite nekadašnju željezničku trasu Parenzanu koja vodi kroz tunele, preko vijadukata i mostova, uz gradove na brežuljcima i lijepe vidikovce. Za dodatno uzbuđenje iskušajte MTB staze na planini Učki. 

Kajak i SUP. Odlučite se za vožnju kajakom ili na SUP dasci i dobit ćete posve drukčiji pogled na obalu! Za aktivnu zabavu u kajaku ili na SUP dasci ne morate birati određeno mjesto. Brojne su lokacije koje će vašu aktivnost učiniti uzbudljivijom, npr. rt Kamenjak, rijeka Mirna, Mali Brijun, područje Pule.

Vožnja čamcem i ronjenje. Istražite predivnu istarsku obalu čamcem i upotpunite svoj doživljaj ronjenjem. Naprimjer, rt Kamenjak i Veli Brijun odlična su mjesta za to. Ljubitelji ronjenja uživat će u otkrivanju veličanstvenog svijeta podmorja uz obalu Istre, na lokacijama koje uključuju grebene i brodske olupine. 

Paragliding. Osjetite uzbuđenje gledajući ljepotu Istarskog poluotoka odozgo! Ako su vremenski uvjeti povoljni, paraglidingom se možete baviti tijekom cijele godine. Jednostavno odaberite jedno od 10 uzletišta na sjeveru Istre i uživajte u uzbudljivoj vožnji. 

Avantura. Na odmoru odgovorite na izazov koje vam pružaju uzbudljive aktivnosti i doživite vrhunski nalet adrenalina. Osim veličanstvenog ziplinea iznad Pazinske jame, diljem poluotoka brojni su adrenalinski parkovi sa stazama s užetom, paintballom, streličarstvom, vožnjom buggyjem i ostalim.

Penjanje po stijenama. Vježbajte svoju izdržljivost i vještine diveći se usput spektakularnom pogledu na istarsku prirodu. Na poluotoku je dostupno oko 1200 penjačkih ruta, a među najatraktivnije spadaju litica Kompanji kod Buzeta, litica Medveja na istočnoj obali Istre, zatim stari kamenolom blizu Rovinja, kao i sjajne rute u Dvigradu i Limskom kanalu.

Golf. Isključite se i napunite baterije na zelenim terenima u Istri! Iskoristite vrijeme da poradite na svojim udarcima i uživajte u svojoj omiljenoj zabavi u prekrasnom okruženju. Od sjevera do juga poluotoka brojni su dostupni tereni za golf poput Golf kluba Adriatic u Savudriji.

Spa i wellness

Dnevnu rutinu, radne zadatke i stres ostavite iza sebe i uđite u svijet opuštanja u Istri! I dok vam odmor daje savršenu priliku da se isključite, to je ujedno pravo vrijeme da poradite na svom zdravlju i ponovo uravnotežite um i tijelo. Osim aktivnog istraživanja regije, na odmoru se također možete baviti jogom i meditirati u prekrasnom okruženju, da ne spominjemo korištenje široke palete tretmana za tijelo koji obećavaju blistavu kožu i poseban osjećaj. Dakle, prepustite se čistom užitku u zoni bez stresa u Istri!

Začeci wellnessa u Istri. Blagotvorni učinci vode iz termalnog izvora sv. Stjepana poznati su i korišteni još u antičko doba. Područje u Livadama uz veliku stijenu Gorostas poznato je po povoljnoj klimi i savršena je oaza za odmor. Sadašnje je odmaralište u privatnom vlasništvu i koristi ljekovita svojstva vode za ublažavanje i liječenje raznih bolesti te nudi cjelovit wellness program.

Wellness programi. Prepustite se tretmanima ljepote i zdravlja te doživite potpun užitak po svom ukusu! Pred vama je velik izbor - od jednostavnih, klasičnih opcija do modernih, posebnih programa. Želite detox tretman s ekstraktima lavande i ružmarina ili kompletni wellness ritual za lice i tijelo? Osjetiti čaroliju morskih trava ili blata? Pohvaliti se potpuno glatkom kožom uz piling od jadranske soli i lavande? Ili biste posebnom masažom voljeli opustiti mišiće, i to terapijom inspiriranom Mediteranom, antistresnom masažom ili pak masažom maslinovim uljem, vulkanskim kamenjem i sl. Brojni su hoteli i odmarališta u Istri s posebnim sadržajima, uključujući saune i najsuvremenije spa-zone, sve za vaš potpun užitak.

Jedinstven wellness doživljaj. I to u privatnosti vašeg smještaja! Možemo vam dogovoriti privatnog wellness terapeuta i stručnjaka, osobito ako boravite u luksuznoj vili Borghetto. Samo zamislite - provodite dragocjeno vrijeme uz bazen, sunčate se na ležaljci, a zatim uživate u masaži bez da napuštate vilu u kojoj boravite na odmoru.

Čarobna Istra

Zemlja plavog mora, zelenih šuma i planina. Zemlja slikovitih primorskih gradova i očaravajućih gradova i sela na brežuljcima u unutrašnjosti. Zemlja bogatoga kulturno-povijesnog nasljeđa i žive sadašnjosti. Zemlja ukusne hrane i vrhunskih vina. Još od antičkih vremena poznata pod nazivom terra magica (lat. ’čarobna zemlja’), Istra doista ima poseban šarm koji oduzima dah.

Dakle, pustite da vas očara i pruži vam mirno utočište za odmor. Na plaži u hladovini mirisnih borova. Sunčajući se na palubi glisera u skrivenoj uvali. Dok posjećujete znamenitosti antičkih priobalnih gradova. Na vrhu planine sa spektakularnim pogledom. Dok šećete kamenim ulicama srednjovjekovnoga grada na brdu. Vani na terasi uživajući u lokalnim okusima. Ili naprosto dok se prepuštate opuštajućoj masaži u privatnosti luksuzne vile za odmor.

Jednostavno, sve to možete doživjeti na svom odmoru. Svim svojim srcem. U srcolikoj Istri.

×

Zainteresirani? Drago nam je to čuti.

Obratite nam se već danas i pošaljite upit za boravak u našim vilama putem obrasca niže.

×

Prijavite se na naš newsletter putem obrasca niže.

×

Zainteresirani?

Drago nam je to čuti. Obratite nam se već danas i rezervirajte svoj boravak putem obrasca niže.

×

Pošaljite nam poruku vezanu uz Concierge usluge putem obrasca niže.

×

Zainteresirani? Drago nam je to čuti.

Obratite nam se već danas i pošaljite upit za boravak u našim vilama putem obrasca niže.

×

Traži